08/06/2017

Osteopatic principles

Op zoek naar de oorzaak

Chronische rugpijn, uitstralende pijn in arm of been, migraine, whiplash, slechte darmwerking, maagpijn of een opgeblazen gevoel in de maag-darmregio. Veel mensen leven met klachten die moeilijk te behandelen zijn. In sommige gevallen zijn er middelen waarmee de pijn kan worden bestreden, maar die de oorzaak niet wegnemen, waardoor de klacht steeds terugkomt. In zulke gevallen kunnen osteopatische handgrepen uitkomst bieden.

Het lichaam is een eenheid

De osteopathie gaat uit van de gedachte dat het menselijke lichaam een eenheid is. Dat lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden en heeft een natuurlijk vermogen om storingen te verhelpen. Als het lichaam gezond is, gebeurt dat ook. Is het evenwicht verstoord geraakt, bijvoorbeeld door een ongeluk, een ziekte of operatie, stress of slechte voedingsgewoonten, dan heeft het lichaam hulp nodig om het evenwicht te herstellen. Osteopathie kan het lichaam daarbij helpen. Dat kan bij het bewegingsapparaat, dat bestaat uit gewrichten, spieren, pezen en kapsels. Maar ook bij organen en het hoofd. Want organen en schedelbotten zijn net als spieren onderhevig aan verandering. Cellen worden afgebroken, nieuwe worden aangemaakt. Als er in dat proces iets mis gaat door het vastzitten van structuren kunnen er klachten optreden. Osteopathie maakt beenderen en organisch weefsel één voor één weer beweeglijk, zodat het lichaam als geheel weer ongehinderd en pijnvrij kan functioneren.

De drie osteopathische systemen

De osteopathie gaat bij het onderzoek en de behandeling uit van drie systemen die elkaar beïnvloeden:

Het pariëtale systeem
Dit gedeelte houdt zich bezig met gewrichten, kapsels, wervels, botten en spieren. Als er een bewegingsbeperking van de rug of van de nek is ontstaan, dan beweegt er vaak een wervel niet goed meer. Door een voorzichtige mobilisatie of manipulatie van deze wervel kan de beweeglijkheid weer hersteld worden.

Het viscerale systeem
Dit betreft de organen en de bindweefselvliezen om de organen heen. Hier kunnen verklevingen door mobilisatie worden verminderd. Hierdoor wordt de beweging tussen de organen bevorderd waardoor de doorbloeding, de bezenuwing en de lymfecirculatie van de betreffende organen en omliggende weefsels verbeteren.

Het cranio-sacrale systeem
Hiertoe behoren de hersenen, schedel en het heiligbeen (sacrum). Het heiligbeen situeert zich net boven uw stuitje. Tussen de schedel (cranium) en het heiligbeen (sacrum) hangen de hersenvliezen ter bescherming van het kwetsbare ruggenmerg en de hersenen. De osteopaat kan op een indirecte manier (craniosacrale technieken) de spanning in de schedel en het ruggenmerg beïnvloeden.