Anamnese
Aan de behandeling gaat een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) vooraf. Er wordt gevraagd naar uw klachten, maar ook naar uw algehele gezondheid. Hoe functioneert u in het algemeen, welke behandelingen heeft u al ondergaan,… Zo krijgt de osteopaat een totaalbeeld van zijn patiënt.
Allerlei voorvallen en traumata laten hun ‘sporen’ in de weefsels na. Bewegingsverlies kan bijvoorbeeld ontstaan na een val, een infectie, een operatie,… Een voorval dat jaren geleden heeft plaatsgevonden kan toch de oorzaak zijn van uw huidige klachten. Klachten keren vaak terug indien de oorzaak niet wordt aangepakt.
Onderzoek
Na de anamnese onderzoekt de osteopaat uw lichaam in totaliteit. Hierbij gebruikt hij enkel zijn handen om bewegingsverliezen op te zoeken. De osteopaat richt zich op alle drie genoemde lichaamssystemen (pariëtaal, visceraal en craniosacraal), omdat een storing in het ene systeem altijd invloed heeft op het andere. De harmonie tussen deze systemen is dus van vitaal belang om het zelfgenezend vermogen van ons lichaam zo optimaal mogelijk te houden.
Behandeling
Bij de behandeling worden alleen de handen gebruikt om via directe of indirecte technieken de beweeglijkheid van alle weefsels, gewrichten of organen te herstellen. De aanpak van de behandeling kan dus variëren van heel subtiel tot stevig, steeds rekening houdend met de patiënt.
Naast de behandeling zelf zal uw osteopaat u trachten inzicht te geven in het ontstaan van uw klachten. Indien nodig geeft hij adviezen met betrekking tot uw voedings- en leefgewoonten. Zo kan u zelf uw steentje bijdragen bij het streven naar een vitale gezondheid.
Reacties op de behandeling
Na een behandeling (24 tot 48u) moet je je lichaam tijd gunnen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Dit zoeken naar een nieuw evenwicht kan gepaard gaan met vermoeidheid, verergeren van symptomen, grieperig gevoel, pijn op andere plaatsen, koude/warmte sensatie, emotionele reacties,… Dit is een normale reactie van je lichaam waarover je je geen zorgen hoeft te maken. Bij twijfel contacteer dan eerst je osteopaat!
Aantal behandelingen
Het aantal behandelingen wordt voornamelijk bepaald door de ernst van de klachten. Voor recente letsels zijn 3 à 5 behandelingen vaak voldoende. Om tot volledig herstel te komen van hardnekkige of langer bestaande klachten zijn meer behandelingen nodig.
Omdat je je lichaam na een behandeling tijd moet gunnen om een nieuw evenwicht te zoeken, varieert de tijd tussen 2 behandelingen van minstens 1 week tot 4 à 6 weken.
Preventie
Het is aan te raden om de 3 à 4 maanden langs te komen voor een preventieve controle. Net zoals uw wagen moet ook uw lichaam goed onderhouden worden! Indien dit voor jouw noodzakelijk is, zal je daar attent op gemaakt worden door je osteopaat.
Geen standaardbehandeling
Een osteopathische behandeling is voor ieder individu verschillend. Er bestaat niet iets zoals een standaard behandeling. De osteopaat analyseert de klachten en gebruikt een gereedschapskist aan technieken om deze klachten en vooral de oorzaak van de klachten aan te pakken. Je kan de osteopaat vergelijken met een burgerlijk ingenieur van het menselijk lichaam. Hij weet precies waar welke structuur gelokaliseerd is en hoe hij die structuur moet aanpakken om een gunstig resultaat te verkrijgen.
Welke klachten
De osteopaat behandelt geen structurele maar functionele klachten, dwz dat de oorzaak van de klacht een slechte functie van een lichaamsdeel moet zijn. Als iemand pijn heeft agv een structureel probleem bv. botbreuk of spierscheur, waarbij er schade is aan de structuur van het lichaam dan behoort de behandeling niet tot het terrein van de osteopaat en zal hij de patiënt doorverwijzen naar de klassieke geneeskunde.
Hierna volgen enkele voorbeelden van klachten waarmee u naar een osteopaat kunt gaan:
- Rugklachten, met uitstraling naar armen of benen
- Nekklachten, nek-schouderklachten
- Pijn en/of stijfheid in heup en ledematen
- Whiplash-syndroom en andere posttraumatische klachten
- Verschillende hoofdpijnen (o.a. migraine, spanningshoofdpijn, voorhoofdsholteontsteking, duizeligheid)
- Aangezicht; fascialis-, trigeminus-, occiputalis- en kaakgewrichtspijnen.
- Steeds terugkerende neus – keel – oorproblemen: sinusitis, slijmen, oorontstekingen (niet in acute fase!)
- Steeds terugkerende sportletsels
- Vermoeidheidsklachten
- Onverklaarbare pijnen aan bewegingsapparaat
- Maag- en/of darmklachten (zuurbranden, maagpijn, obstipatie, diarree)
- Klachten na (buik)operaties (littekenvorming, verklevingen)
- Algemene buikklachten, soms medisch onverklaarbaar
- Menstruatiestoornissen (Chronische) vermoeidheidsverschijnselen en concentratieproblemen
- Neurologie: tintelingen, krachtsverlies, duizeligheid, oorsuizen en zenuwinklemmingen
- Baby’s; huilbaby’s, refluxbaby’s, schedelmisvormingen, stoelgangproblemen
- Kinderen: neus- keel- oorproblemen, buikkrampen, gedragsstoornissen, concentratiestoornissen, leerstoornissen, …
Het opstellen van een complete lijst met alle klachten is onmogelijk. Wanneer u twijfelt of osteopathie iets voor u kan betekenen, dan kunt u steeds contact opnemen!